Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold

Viktig lovfesting av refusjonsordningene

30.03.2017
Stortinget vedtok i onsdag 29. mars å lovfeste tilskuddsordningene for norske sjøfolk.
- Regjeringen skal ha ros for å ha foreslått lovfestingen for Stortinget, slik vi har bedt om i flere år.
Dette er et viktig vedtak som skaper større forutsigbarhet for næringen og for sjøfolkene. Å lovfeste nettolønnsordningen er også en anerkjennelse fra Stortinget om at det er nødvendig å bruke særskilte og varige politiske virkemidler for å sikre norsk maritim næring og kompetansem sier administrerende direktør, sjøkaptein Hans Sande.

Saken fortsetter under bildet
NIS17.jpg
Mange NIS-skip seiler i dag med få eller ingen norske sjøfolk om bord. Norsk Sjøoffisersforbund ber Regjeringen bruke tilskuddsordningene for å trygge «deep sea»-segmentet.

Frem til nå har det vært opp til hver enkelt regjering om de ønsket å sette av midler til tilskuddsordningene i statsbudsjettet. Fortsatt vil nivået og innretningen på tilskuddet bli bestemt i statsbudsjettet, men én enkelt regjering kan ikke lenger rokke ved prinsippet om at det skal være en refusjonsordning.

Under debatten om lovfestingen sa næringsminister Monica Mæland (H) at «Det er viktig for regjeringen å sikre en stor norsk flåte med norske sjøfolk». Norsk Sjøoffisersforbund har kommet med en konkret handlingsplan for hvordan regjeringen kan bruke tilskuddsordningene for å trygge «deep sea»-segmentet. Ved å etablere en egen fullverdig nettolønnsordning for NIS-skip i utenriksfart vil norske sjøfolk få like konkurransevilkår som kollegaer i EU-landene. Første mulighet er allerede i revidert statsbudsjett som legges fram 11. mai.
 
Les mer om handlingsplanen HER.