Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold

- Vi må slutte å sende norske sjøfolk fra hav til Nav

22.02.2017
Sjømannsorganisasjonene fylte Eidsvolds plass foran Stortinget da de fra 11.30 til 12.30 i dag markerte sin motstand mot å åpne for å flagge utenriksferger til NIS.

​(Artikkelen fortsetter under bildet)

A1 hovedfoto web.jpg
KLAR TALE: Den politiske markeringen samlet mange hundre sjøfolk.

- Vi er alle rammet av dette håpløse forslaget fra regjeringen. Ikke bare de 700 som må gå i første omgang – men alle sjøfolk uansett stilling, sa direktør, sjøkaptein Hans Sande i sin appell, før han fortsatte:
 
- Statsråden har med dette levert skreddersøm for Norges Rederiforbund – uten tanke for hvordan dette slår ut for Norge som nasjon. Ja faktisk helt uten tanke for at dette vil endre hele arbeidsmarkedet for sjøfolk i Norden.
 
(Artikkelen fortsetter under bildet)
A2 Hans web.jpg
APPELL: Direktør, sjøkaptein Hans Sande holder sin appell flankert av ass. dir. Ove R. Nielsen (til høyre) og rådgiver Trond Løfgren.
 Går dette forslaget gjennom,  så vil det være starten på et Nordisk «Race to the Bottom».
 
Det er ingen grunn til å tro at Sverige og Danmark sitter stille og ser på at Norges regjering plutselig finner ut at Skagerak ikke lenger er nordisk, men internasjonalt.
 
Vi som nasjon setter oss da i førersetet for å sette sjøfolk i hele norden på land til fordel for importert internasjonal arbeidskraft.
 
Men kjære venner, en regjering kan ikke bedrive politikk for én part i en komplett maritim norsk klynge.
 
Vi kan ikke ha noe av at forskrifter og regelverk tilpasses fordi ETT rederi for tre år siden hevdet at de hadde en konkurransevridning på 150 millioner kroner kontra å være på dansk flagg.
 
Den konkurranseulempen har blitt borte. I denne næringen endres premissene hele tiden. Vi må klare å henge på. Vi må snakke sammen. 
 
Kjære storingspolitikere. Dere må samles om hva som er viktig og langsiktig. Dere må sørge for at den norske sjømanns muligheter ikke snus på hodet av ett enkelt rederi. Eller av en enkelt regjering eller minister.
 
Kjære statsråd Mæland. Sett deg ned sammen med alle partene for å finne de riktige løsningene. Jeg inviterer deg herved til Maritim Hus.
 
Vi må slutte med å sende norske sjøfolk fra hav til Nav, avsluttet Sande sin appell.
 
Han benytter også anledningen til å takke alle medlemmer som stilte opp på markeringen.
 
Unison kritikk
 
Det var forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund som holdt åpningsappellen:
- Vi ber deg Monica Mæland – ta til fornuften – snu i denne saken og sørg for at det også i fremtiden er norske arbeidsplasser på Color Lines båter som daglig går fra Oslo!
 
Vi sier NEI til sosial dumping i norske farvann og i norske fjorder!
 
Så vel LO-leder Gerd Kristiansen som Unio-leder Ragnhild Lied kom med sterke støtteerklæringer. Det samme gjorde stortingsrepresentanter fra Ap, Sp og SV samt fagforbund både i Norge, Sverige og Danmark.
 
Sjømannsforbundets hovedtillitsvalgt i Color Line, Ronny Øksnes, avsluttet arrangementet med en flammende appell.
A3 Applaus web.jpg
A5 barn web.jpg
A6 close up web.jpg