Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold

- Dette skal vi vinne

13.12.2016
​Sjømannsorganisasjonene aksjonerte utenfor Stortinget 13. desember, men de borgerlige støttet ikke sjøfolkenes kampsak under voteringen samme kveld.

Nederst i saken kan du lese en fersk kronikk og laste ned løpesedlene som ble brukt under aksjonen.

Sjømannsorganisasjonene var grytidlig på plass utenfor Stortinget denne tirsdag morgenen. Etter hvert som stortingsrepresentantene kom på jobb fikk de både muntlig og skriftlig argumentasjon for at det må innføres norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på kontinentalsokkelen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aksjon web 1.jpg
Bakgrunnen for aksjonen var at Stortinget samme kveld holdt votering om å utrede muligheten for å stille slik krav i norske farvann. Etter aksjonen utendørs fylte sjømannsorganisasjonenes representanter opp galleriet for å følge innledningen av debatten.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Aksjon face 2.jpg
- Ufattelig

I selve voteringen stemte regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet nei til utredning sammen med Kristelig folkeparti, Venstre og Miljøpartiet De Grønne.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV stemte for.
 
– Voteringen viser at det ikke er vilje til å søke kunnskap om Norges rett til å sikre sjøfolk på sokkelen og i nærskipsfarten likeverdige konkurransevilkår.
 
Det er ufattelig at regjeringen ikke ønsker kunnskap.
 
Jeg trodde at FrP og KrF ville støtte sjøfolka, men jeg tok feil.
 
Men dette skal vi vinne, sier direktør, sjøkaptein Hans Sande.
 
Ansikt til ansikt
 
Under aksjonen om morgenen stilte politikerne villig opp til diskusjoner på vei inn på Stortinget.
 

Stortingspolitikerne er avbildet i følgende rekkefølge i billedkavalkaden som følger (artikkelen fortsetter under bildene):

Pål Farstad, Venstre
Ove Trellevik, Høyre
Bård Hoksrud, Frp
Arve Kambe, Høyre
Geir Pollestad, Senterpartiet
Rigmor Aasrud, Ap
Audun Lysbakken, SV
Jonas Gahr Støre, Ap
 
Aksjon face 3.jpg
Aksjon face 4.jpg
Aksjon face 5.jpg
Aksjon face 6.jpg
Aksjon face 7.jpg
Aksjon face 8.jpg
Aksjon face 9.jpg
Aksjonen web 11.jpg
TV 2 var også til stede under store deler av aksjonen og gjorde en rekke intervjuer.
 
(Artikkelen fortsetter under bildene).
Aksjon web 12.jpg
Aksjon web 10.jpg
Redningsbøye web.jpg
Aksjonen web 13.jpg
Norsk sjøfolk - et politisk valg
 
Sjømannsorganisasjonene har også skrevet en fersk kronikk som utdyper synspunktene:
 
FREMTIDENS ARBEIDSPLASSER I HAVROMMET - STÅR TIL VOTERING I STORTINGET TIRSDAG 13 DESEMBER
«Stortinget ber regjeringen utrede muligheten til å stille krav om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel.» Dette forslaget skal det voteres om på tirsdag i Stortinget.
Har det politiske Norge blitt late, når regjeringen ikke ønsker å søke kunnskap om mulige rammevilkår for næringsdrift og arbeidsplasser i havrommet? Framtidens arbeidsplasser.
Er vi blitt for ensidig fokusert på hvordan pengene skal brukes, og ikke hvordan vi skal sørge for inntekter og arbeidsplasser for fellesskapet?
I havrommet, i den maritime næringen, ligger noe av dagens mest innovative, omstillingsdyktige og kompetansekrevende delen av norsk arbeidsliv. Det vil også være tilfelle i morgendagens maritime næring. Hvordan sikre at havrommet for fremtiden gir skatteinntekter, arbeidsplasser og derved kompetanse til nasjonen.
Dette ønsker sjømannsorganisasjonene i Norge å få utredet, slik at vi får tilstrekkelig kunnskap om hvilket mulighetsrom som eksisterer og som vi sammen kan bidra til å bygge velferden i Norge på fremover.
Sjømannsorganisasjonene i Norge oppfordrer stortingspolitikerne til å stemme for å utrede muligheten for å stille krav om norske lønns- og arbeidsforhold i norske farvann og på norsk sokkel!
Ikke si nei til kunnskap!
Les løpesedlene