Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold

Statssekretær Mo tar allmenngjøringen videre

Samarbeidsutvalget mellom LO/NSF og NSOF fikk i møte med statssekretær Norvald Mo tirsdag orientering om videre allmenngjøringsarbeid.
 
​Norvald Mo overtok seint i høst posten som statssekretær i Arbeidsdepartementet etter Jan-Erik Støstad som hittil har holdt hand på arbeidet med tilgang til allmenngjøringsloven for skipsfarten. Slik loven er i dag gjelder tilgangen til loven bare for NOR-skip
 
Statssekretær Mo sa i møtet at det er klart at allmenngjøring som virkemiddel er grundig forankret i EØS-retten som lovlig virkemiddel. Han sa videre at det er en utfordring for arbeidet mot sosial dumping at virkemidlet i så liten grad med dagens lov kan anvendes overfor sjøfarten i Norge.
 
Artikkelen fortsetter under bildet: 
20130129-mote-med-statssekretaer-norvald-mo copy.JPG
 
Samarbeidsutvalget for LO/NSF og NSOF møter nyutnevnt statssekretær Norvald Mo fra Arbeidsdepartementet. F.v. Direktør Hans Sande (NSOF), statssekretær Norvald Mo, nestleder Johnny Hansen (NSF) og avdelingsleder Ståle Dokken (LO).
 
Norvald Mo signaliserte at allmenngjøringsordningen er ett av temaene det arbeides med i den forestående handlingsplanen mot sosial dumping, herunder også i sjøfarten, som regjeringen har varslet. Målet er at handlingsplanen skal fremmes i førstningen av mai.
 
Direktøren i Norsk Sjøoffisersforbund, kaptein Hans Sande, er fornøyd med at det er framdrift.
 
–Vi vil gjerne ha et lovverk som gjør det mulig å bruke lov om allmenngjøring av lønns og arbeidsvilkår. Selv om det kommer på plass er det ikke sikkert vi trenger å bruke det. Vi har erfaring fra installasjonene på sokkelen at tilgangen ofte er nok til at forsøkene på sosial dumping ikke kommer, sier Sande.
 
Også nestleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund er fornøyd med signalene fra statssekretær Mo i Arbeidsdepartementet.
 
–Om statssekretæren får et robust forslag opp på bordet i løpet av våren har vi en fin framdrift fram mot den endelige lovendringen. Selv om jeg ikke har noen illusjoner om at en tilgang løser alle problem vil det være en viktig del av det forsvarsverket vi trenger i kampen mot urimelig konkurranse og uthuling av norske lønns- og arbeidsvilkår på kysten og på sokkelen, avrunder Hansen.