Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold

Regjeringen fraskriver seg ansvar for den skakkjørte offshorenæringen

08.10.2018
​I Statsbudsjettet for 2019 fraskriver Regjeringen seg alt ansvar for å bedre vilkårene for en leverandørindustri i store vanskeligheter. I statens ti prinspipper for god eierstyring heter det seg at selskapet skal være bevisst sitt samfunnsansvar. En så tydelig fraskrivelse av dette er dermed stikk i strid med statens egne prinsipper.

​- Vi ser at det langs norskekysten ligger titalls skip i opplag, og rederiene opererer med rater som ikke er levedyktige. Dette forplanter seg videre i verdikjeden og går til syvende og sist ut over hele den maritime næringen, inkludert norske sjøfolk, forteller Administrerende Direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, Hans Sande.
Gjennom flere år har leverandørkjeden måttet gjennomføre flere tiltak for kostnadskutt. Til tross for dette leverer nær sagt alle negative resultater, til tross for at operatørindustrien med Equinor i spissen kan vise til store overskudd. Dette er ikke en sunn verdikjede.

Saken fortsetter under bildet

Statb19.JPG

- For at vi skal kunne sikre god norsk maritim kompetanse også i fremtiden er vi avhengig av at vi opprettholder norske arbeidsplasser i næringen. Når staten ikke ønsker å bruke de virkemidler de har gjennom statlig eierskap i offshorenæringens største aktør, mister man også grunnlaget for rekruttering i industrien som helhet, uttaler en bekymret Hans Sande.

En nær samlet næring etterlyser bedre vilkår i offshore-service segmentet. Aktiviteten er oppadgående, men ratene reflekteres ikke i dette. Om ikke staten derfor tar ansvar, vil veien tilbake for mange rederier bli for bratt.

- En løsning for å øke utnyttelsen av flåten vil være at Equinor og andre operatører på norsk sokkel starter opprydningsarbeidet etter en lang oljealder. Både opprydning av gamle installasjoner og plugging av brønner vil være aktuelt de neste årene sier Hans Sande i en kommentar.

Konsulentselskapet Quartz anslår at kostnadene for opprydning i Nordsjøen vil ligger på rundt 60 milliarder kroner. Her vil det være behov for kompetansen vi allerede besitter i Norge, da det er naturlig å anta at opprydningsarbeidet vil være svært utfordende.

Pressemelding fra NSOF 8. oktober 2018.
Foto: Harald Pettersen