Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold

Skuffet over statsbudsjett

14.10.2013
Avtroppende regjering vil lovfeste den såkalte nettolønnsordningen, men hever ikke taket denne gang heller.

 

- Meget skuffende. Taket på nettolønnsordningen har ikke blitt justert siden det ble innført i 2008. Det betyr at konkurranseevne for norske sjøfolk svekkes år for år, sier sjøkaptein, direktør Hans Sande i en kommentar til statsbudsjett for 2014 som ble lagt fram i dag.

Han setter nå sin litt til at den nye regjeringen Solberg retter opp denne skjevheten i tilleggsproposisjonen (sitt eget budsjett) som legges fram i november.
Regjeringen skriver i statsbudsjett at i den nye maritime strategien «Stø kurs 2020» videreføres tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk. Regjeringen varsler videre at den vil fremme forslag om å lovfeste ordningen og heve maksimumstaket for refusjonsutbetaling per sysselsatt i framtidig budsjett.
 
Den påtroppende regjering må i stor grad bygge på innstillingen fra den avtroppende regjeringen den den legger fram sitt endelige budsjett.
 
- Maritim Næring sysselsetter 100.000 personer over hele landet og bidrar med en verdiskapning i størrelsesorden 150 milliarder kroner i året. Sjøfolks bidrag inn i klyngen er formidabel. Det sier seg selv at det er alvorlig når norske sjøfolk stadig blir mindre konkurransedyktige sammenliknet med sjøfolk fra andre land. Husk vi opererer i en næring hvor det er knallhard internasjonal konkurranse, sier Sande.
Han understreker at en samlet maritim næring vektlegger den praktiske kompetansen sjøfolkene tar med seg inn i den maritime klyngen og at uten en forbedret og mer robust nettolønnsordning så vil det svekke en av Norges viktigste næringsgrener.
- For å videreutvikle og styrke den maritime næringen er Norge avhengig av konkurransedyktige norske sjøfolk, avslutter Hans Sande.