Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold

Sikrere ruter for seilaser

13.08.2018
Kystverket er snart i havn med et pilotprosjekt for sikrere seilas til og fra havner i Oslofjorden. Fortsatt trenger de tilbakemeldinger fra DEG.

Kystverket web.jpg
PILOTPROSJEKT: John Morten Klingsheim  (til høyre) i Kystverket er prosjektleder for «Ruter til anløp av havner i Oslofjorden». Drammenslosen Trond Førde er en av losene som er med i arbeidet.

 

– Vi vil formidle anbefalte ruter i Oslofjorden i første omgang. Dersom pilotprosjektet blir vellykket er det meningen at vi skal foreta samme kartlegging kysten rundt. Det er derfor det er så viktig at navigatører gir oss tilbakemeldinger så raskt som mulig, sier senioringeniør John Morten Klingsheim til Maritim Logg.
Han presiserer at det er snakk om anbefalte – og ikke påbudte ruter. Rutene vil formidles som nedlastbare RTZ-filer*.
Øker sjøsikkerheten
– Formålet med tjenesten er at navigasjonsmessig viktig informasjon bedre skal formidles og utveksles mellom navigatør og brobesetning og mot trafikksentralen/trafikkleder og lostjensten. Dette vil gi bedre Bridge Resourse Managmenet (BRM) og økt sjøsikkerhet, mener Klingsheim.
Prosjektet ble sparket i gang ved nyttårstider og Norsk Sjøoffisersforbund, Forsvaret og Norges Rederiforbund har allerede kommet med innspill.
Landsdekkende i 2020?
– Vi har allerede fått gode tilbakemeldinger, blant annet at ruteplanleggingen effektiviseres, sier Klingsheim, og fortsetter:
– Pilotprosjektet avsluttes i løpet av september. Det gjenstår fortsatt litt teknisk arbeid før alt er hundre prosent brukervennlig, men start gjerne testingen allerede nå. Vår ambisjon er at systemet er landsdekkende i 2020!
Delta i brukerundersøkelsen ved å gå inn på:
Gi din tilbakemelding til:
 
*RTZ-formatet er et nytt format tatt inn i ECDIS-standarden.