Hopp over båndkommandoer
Hopp til hovedinnhold

Politisk markering og stortingsseminar

08.12.2015

Sjøfolk satte sitt preg på Eidsvolds plass 20. oktober – etterfulgt av stortingsseminar om norske lønns- og arbeidsvilkår.

 

(Saken fortsetter under bildet)
Web appell NSOF.jpg
APPELL: Rebekka Dahl og Martin Jokobsen hold Norsk Sjøoffisersforbunds appell. På scenen var de flankert av Trond Løfgren, Harald Eriksen og Hans Sande.
 
NORSK LØNN PÅ SJØ OG LAND var hovedbudskapet for den politiske markeringen som fylte plassen foran Stortinget den hustrige høstdagen.
LO-leder Gerd Kristiansen, representanter fra de tre sjømannsorganisasjonene og opposisjonspolitikere holdt appeller.
 
Anbefalte havnebesøk
LO-lederen oppfordret statsminister Erna Solberg om å ta seg en tur ned i hjembyens havn for å se på alle skipene som ligger og venter på oppdrag. Hun krevde strakstiltak i form av nettolønn uten tak og utredning av lønns- og arbeidsvilkår for norske sjøfolk.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Web Gerd.jpg
Handling. Nå!
Rebekka Dahl og Martin Jakobsen holdt appellen på vegne av Norsk Sjøoffisersforbund.
- Gi oss muligheten til å konkurrere på de syv hav.
Gi oss muligheten til å jobbe overalt hvor norske skip seiler, sa de blant annet, før de avsluttet med følgende:
Politikere!
Vi trenger handling nå! Redd den norske sjømann!
 
(Artikkelen fortsetter under bildene)
Web mengde 3.jpg
Web politikere.jpg
LYDHØRE? Else May Botten (Ap), Geir Pollestad (Sp) og Kirsti Bergstø (SV) var blant politikerene som lyttet og talte til sjøfolkene. Sjømannsorganisasjonenes Stian Grøthe styrte markeringen.
Web fane.jpg
FANEBÆRER: Trond Fagermo var fanebærer under den politiske markeringen. Her står han sammen med Trond Løfgren, Martin Jakobsen, Rebekka Dahl og Harald Eriksen.

Informativt stortingsseminar
I etterkant av den meget vellykkede markeringen på Eidsvolds plass ble det avholdt et seminar på Stortinget hvor temaet var mulighetene til å innføre norske lønns- og arbeidsvilkår på norsk sokkel og i norske farvann.
Det var opposisjonspartiene anført av Else-May Botten (Ap), Geir Pollestad (Sp) og Kirsti Bergstø (SV) som hadde tatt initiativ til seminaret.
 
Krever utredning
Professor Henrik Ringbom ved Nordisk institutt for sjørett ved universitetet i Oslo opplyste at hans studie viser at ifølge folkeretten har sokkelstaten veldig stor frihet til å sette krav til havnetilgang. Sjømannsorganisasjonene understreket på sin side at alt de ber om er likeverdige konkurransevilkår. De oppfordret politikerne om en gang for alle å utrede hvilke handlingsrom Norge har til å iverksette tiltak som sikrer norske sjøfolk lønn som gjør det mulig å leve av i Norge.
Etter at Fremskrittspartiet på Sjøoffiserskonferansen kom med nyheten at også de støtter en utredning, tyder alt på at det nå er stortingsflertall til å utrede muligheten til å innføre norske lønns- og arbeidsvilkår på norsk sokkel og i norske farvann.
 
Politisk dialog
Seminaret var godt besøkt og pausene ble selvfølgelig brukt til politiske diskusjoner.
Storting Hans web.jpg
Direktør, sjøkaptein Hans Sande i samtale med Ingrid Heggø (Ap). Til høyre Sølve Stang i Stang Media.
Storting stian web.jpg
Kommunikasjonsdirektør Stian Grøthe diskuterer med Geir Pollestad (Sp) og Ove Trellevik (H).